Chleb bezglutenowy I
Pierwszy przepis jaki chciałabym Wam pokazać to przepis na bezglutenowy chleb mieszany. Ze względu na to, że wystrzegam się gotowych mieszanek często eksperymentuję w kuchni. Dlaczego mówię nie dla sklepowych mixów? Zawierają między innymi zbyt dużo dodatkow spulchniających. Mi zależy na tym, żeby piec chleby smaczne i zdrowe :)
Składniki:
100g mąki ryżowej
100g mąki owsianej
150g mąki z tapioki
170g mąki ziemniaczanej
100g skrobi kukurydzianej
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soli himalajskiej
1 płaska łyżka cukru
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
500ml lekko ciepłej wody
7g drożdży instant
pół szklanki dowolych ziaren ( len, słonecznik, sezam, pestki dyni lub inne)
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej oraz wodę. Całość mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Przekładamy ciasto do małej foremki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 min. Ciasto chlebowe powinno pięknie wyrosnąć. Po 40 minutach wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 45min(grzanie góra-dół). Następnie wyjmujemy z piekanika i studzimy na kratce. Smacznego!
Chlebek może nie wygląda idealnie, ale smakuje dużo lepiej niż bezglutenowe chleby ze sklepu. Jeśli wypróbujecie przepis, zachęcam do podzielenia się swoją opinią.